Książka “Pies na diecie BARF” autorstwa Małgorzaty Olejnik to jeden z pierwszych poradników o diecie BARF w Polsce.
BARF (Biologically Appropriate Raw Food) oznacza “biologicznie odpowiednia surowa dieta”. Jest to sposób żywienia zaproponowany przez Iana Billinghursta – australijskiego weterynarza. Zyskuje na świecie coraz to większą popularność. Właściciele psów na tej diecie zauważają u swoich pupili szereg pozytywnych zmian, m.in. poprawę zdrowia i samopoczucia, wspaniałą kondycję sierści, czyste zęby. Ponadto ten sposób żywienia jest znacznie tańszy niż tradycyjny.
Autorka w swoim dziele opisuje, jak zamienić karmy komercyjne na dostosowane do potrzeb psa naturalne jedzenie (prawdziwe, surowe mięso; twarde kości; warzywa). Rozwiewa wątpliwości dotyczące tego sposobu żywienia i udowadnia, że zasady diety BARF wcale nie są takie trudne.
Małgorzata Olejnik to specjalistka dietetyk oraz doradzca żywieniowy z wykształceniem medycznym. Pasjonuje się sposobami żywienia psów i kotów, stale pogłębia swoją wiedzę w tym temacie. Jej artykuły są regularnie publikowane w prasie.