Skorupki jaj są naturalnym źródłem wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego działania aparatu ruchu. Zmielone skorupki są naturalnym źródłem doskonale przyswajalnego wapnia. Może stanowić zaminnik kości w diecie.
Im więcej wapnia zostanie wbudowanego w kości podczas wzrostu młodego organizmu, tym większą osiągną one tzw. szczytową masę kostną, która staje się bardziej stabilna i odporna na urazy. Wapń wpływa na utrzymanie prawidłowych procesów przewodnictwa nerwowego oraz miarowej pracy serca jak również utrzymania siły skurczu mięśni szkieletowych. Skorupy jaj dostarczają ponadto magnezu, sodu, potasu oraz cynku i miedzi. Są niezbędnym suplementem do bilansowania poziomu fosforu występującego w mięsie w przypadku ograniczonego spożywania kości.
Zastosowanie:
Skład tabletki: skorupy jaj kurzych 500mg. Dodatki technologiczne: celuloza, krzemionka
Dawkowanie:Indywidualnie w zależności od poziomu zawartości fosforu w pokarmie (psy i koty)
Dawkowanie tabletek do surowego mięsa: chude mięso 14 szt., tłuste mięso 13 szt., podroby 14 szt., żwacze 2 szt./1kg mięsa(b.k.).
Dokładną dawkę i czas stosowania powinien określić dietetyk zwierzęcy, ponieważ lekarze weterynarii nie są wyspecjalizowani w dietetyce zwierzęcej.
Sposób podania: Zmieszać z pokarmem lub bezpośrednio do pyska