fbpx

Dlaczego nie warto karmić psa suchą karmą?


W roku 1860 elektryk  James Spratt obserwował psy walczące o ciastka rzucane im przez marynarzy. Równocześnie w tym okresie panował czas karmienia psów puszkami z koniną, ponieważ wraz z rosnącą technologią konie zaczynały być zbędne – ich mięso stawało się najtańsze. „-A gdyby tak zaoszczędzić na produkcji puszek i zrobić produkt, który jest lekki i łatwy w przechowywaniu?” – Tak prawdopodobnie pomyślał James, a następnie ruszył z produkcją innowacyjnego produktu, który łączył w sobie zboża, mięso, warzywa i krew.

Początki suchego przemysłu

Pierwsza, sucha karma oczywiście nie była odpowiednio zbilansowana, ale za to urzekała ludzi wygodą w użytkowaniu . Posiadała jasny skład, który nie zawierał dodatkowych lignoceluloz, hydrolizowanych białek czy chemicznych dodatków (konserwanty, wzmacniacze smaku). Z czasem jednak wszystko przybrało niezdrowego obrotu i do karm zaczęto dodawać produkty niekonieczne zdrowe dla zwierząt, jednak korzystne dla zarobku marki.

Innowacyjny produkt bardzo szybko zyskał na popularności m.in po tym gdy twórca suchej karmy nawiązał współpracę z hodowcami psów. Pojawiając się na wystawach i ciesząc dobra opinią w psim środowisku biznes Spratt’a rozrastał się tak, że niedługo po starcie pomysłu filary firmy pojawiły się w innych krajach.

Pierwsze reklamy zachęcające do zakupu suchej karmy

Coraz więcej zbóz, coraz mniej mięsa

Na dodawaniu do karm produktów pochodzenia zwierzęcego można było zaoszczędzić, z tego względu w komercyjno-popularnych karmach przeważać zaczęła duża ilość zbóż i innych produktów roślinnych jak mączki kukurydziane, soja, puply warzywne czy ryż. Fakt ten już od początków powstawania krytykował lekarz weterynarii i hodowca Dr. Ian Billinghurst.

Na przekór ówczesnej modzie rozpoczął badania (ok.1983 r.) mające udowodnić słuszność karmienia psów i kotów surowym, nieprzetworzonym mięsem. To przedsięwzięcie zaowocowało wydaniem książki Give your dog bone” („Daj swojemu psu kość”), a następnie „Growth your pups with bones” („Szczenięta odchowywane na kościach”) i w końcu „The BARF Diet” („Dieta BARF”).

O BARF’ie dla psów przeczytasz tu: Jak prawidłowo karmić psa surowym mięsem?

Tworzenie dobrej opinii karmie nie najlepszej karmie

Częstym argumentem osób karmiących suchą karmą jest to, iż ma ona czyścić zęby. W rzeczywistości jednak chrupki nie są wstanie zetrzeć osadu nazębnego, ponieważ kruchość krokiecika sprawia, że ten po prostu pęka. Nie ma fizycznej możliwości, by osad został usunięty za pomocą rozgryzania suchej karmy.

Jeśli chcemy w naturalny sposób zadbać o higienę zębów naszego psa musimy zapewnić mu dostęp do poprzerastanego mięsa. Rozgryzanie trudnego kawałka sprawi, że zęby wbijane w surowe włókna będą czyściły się jak za pomocą naturalnej szczoteczki. Oczywiście jeśli pies nie je surowego mięsa, należy używać zwykłej szczoteczki i pasty przeznaczonej dla zwierząt.

Dbanie o naturę psa

Podczas jedzenia (a tym bardziej gryzienia) mięsa następuje stymulacja nosa oraz mózgu psa. Psy, o ile nie są uzależnione od suchej karmy (ze względu na jej chemiczne dodatki) kochają mięso, a jedzenie go wprawia je w uczucie sytości i zaspokojenia potrzeb. W końcu do tego typu odżywiania zostały stworzone w drodze ewolucji. Warto również dodać, że psy karmione mięsną karmą są mniej agresywne, ze względu na aminokwas – tryptofan, który jest prekursorem do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. 

Pies żywiony mięsem ma niższe pH w żołądku, niż pies żywiony suchą karmą. Dzięki czemu rzadziej doświadczy przykrych konsekwencji napicia się wody z kałuży czy zjedzenia czegoś z ziemi. W bonusie za dbanie o naturę psa dostajemy także mniejsze ryzyko skrętu żołądka (mięso nie puchnie w żołądku tak jak sucha karma), mniejsze odchody zwierzęcia (lepsza przyswajalność karmy to mniej sprzątania).

Skoro żywienie mięsem jest tak zdrowe – czemu mój weterynarz poleca suchą karmę? O tym dowiesz się tu: Dlaczego weterynarze polecają Royal Canin i inne suche karmy?

Sucha, mięsna karma bez zboża – czy taka może być?

Należy pamiętać, że każda sucha karma, nawet ta mięsna jest wysoko przetworzona. Pieczenie w ok. 300 stopniach Celsjusza skutecznie zabija to, co najlepsze w mięsie. Mięsna surowa (lub ewentualnie gotowa mięsna) karma stanowi źródło najlepiej przyswajalnych składników odżywczych co potwierdzenie znajdzie nie tylko w wyżej wspomnianych rzadziej występujących i mniejszych odchodach, ale także w lepszym zdrowiu zwierzaka, a także kondycji sierści – lepiej odżywiona skóra produkuje ładniejsza i mocniejszą sierść.

„Dlaczego mój pies żył na suchej karmie/resztkach z obiadu/kaszy X lat?”

Szkodliwe karmienie psa to zazwyczaj

  • żywienie go resztkami z obiadu
  • żywienie suchą karmą
  • gotowanie mu ryżu z mięsem
  • gotowaniu mu wątróbki lub po prostu niezbilansowanego mięsa

Taka dieta nie jest korzystna dla psa, a w niektórych przypadkach może się również skończyć tragicznie. W każdym razie na pewno skończy się chorobami z powodu niedoborów (lub mitami o tym, iż pies nie może jeść mięsa, bo się przebiałkuje – owszem, dieta psa nie powinna stanowić niezbilansowanego mięsa, w tym wypadku łatwo o rozmaite skutki uboczne).

Mimo tego, wiele psów przeżyło pewien okres czasu bez widocznych zmian w zdrowiu, dlaczego?

Przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie choroby widać na pierwszy rzut oka lub też nie wszystkie objawy dostrzegamy my sami. Wątpliwości co do zdrowia psa rozwieją badania kontrolne m.in. krwi i moczu, które należy przeprowadzać raz na pół roku – dopiero wtedy będziemy mieć pewność o dobrym zdrowiu pupila.

Drugim faktem jest po prostu odporność psa na ludzkie zaniedbania. Bywają ludzie, którzy mimo fatalnego żywienia czy palenia papierosów żyją bardzo długo. Taki los może spotkać również co bardziej wytrzymałe psy i z tego względu przeżyją ona mimo nieprawidłowej diety.

Ufamy jednak, że nikt nie chce sprawdzać czy jego pies należy do tych wytrzymałych i jako opiekunowie psów – chcemy dla psa jak najlepiej. Z tego względu warto wiedzieć, iż psia dieta musi być dobrze zbilansowana (nie wchodzi to w gre karmienie mięsem „na oko”), mięsna i naturalna, tak, aby zdrowie naszego psa jak najdłużej cieszyło sie pozytywnymi wynikami, a psie życie u naszego boku było długie, smaczne i szcześliwe 🙂

Zobacz także artykuł:

Klaudia Borowa

Uważam, że wieloletnie doświadczenie ze zwierzętami to jeszcze nie wszystko- należy skrupulatnie i na bieżąco poszerzać swoją wiedzę i perspektywę na temat swoich podopiecznych. Do wiedzy praktycznej i teoretycznej warto także dodać szczyptę samodzielnej analizy i pasji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recent Content

link to Dlaczego podajemy psu gryzaki? Jak ważną rolę spełniają?

Dlaczego podajemy psu gryzaki? Jak ważną rolę spełniają?

Czy zastanawiałeś się dlaczego psy uwielbiają gryzaki? Gryzienie to naturalna i bardzo ważna potrzeba psów już odkąd pojawią się u nich zęby. Szczeniaki gryząc poznają świat, uczą się granic bólowych i wyładowują emocje. Dobrze używane gryzaki mogą zapobiec gryzieniu mebli czy kapci. Jednak na tym nie kończą się korzyści tego typu zabawek dla psów. Podstawy […]
link to Czy sucha karma czyści zęby?

Czy sucha karma czyści zęby?

Czyszczenie zębów naszych pupili bywa pomijane co jest podstawowym błędem w pielęgnacji psów i kotów. Jej lekceważenie prowadzi do powstania kamienia nazębnego, a ten może powodować nieprzyjemne zmiany w organizmie, np. zaburzenia pracy nerek. Czy postępujemy słusznie kierując się opinią, jakoby zęby miały czyścić się poprzez suchą karmę, wszystkie gryzaki czy kości? Jaka jest prawda […]