“Pies na Diecie BARF. Komponowanie i Modyfikowanie” to następna pozycja Małgorzaty Olejnik, która w 2016 roku wydała pierwszy w Polsce poradnik dotyczący diety BARF.
BARF (Biologically Appropriate Raw Food) oznacza “biologicznie odpowiednia surowa dieta”. Jest to sposób żywienia zaproponowany przez Iana Billinghursta – australijskiego weterynarza. Na świecie zyskuje coraz to większą popularność.
W swojej nowej książce Małgorzata Olejnik udowadnia, że BARF oprócz dobroczynnego wpływu na sierść i zęby może stanowić także dietoterapię oraz dietoprofilaktykę wielu psich chorób.
Autorka opisuje, jak interpretować wyniki badań pupila oraz jak na nie wpływać. Omawia najczęstsze choroby psiaków (choroby nerek, trzustki czy watroby; cukrzyca) i ich profilaktykę. W książce znaleźć można również przepisy i praktyczne tabele.
Małgorzata Olejnik to specjalistka dietetyk oraz doradzca żywieniowy z wykształceniem medycznym. Pasjonuje się sposobami żywienia psów i kotów, stale pogłębia swoją wiedzę w tym temacie. Jest autorką książek, jej artykuły są regularnie publikowane w prasie.